Dr. Barna Andrea

Hírek

Kedves látogatók! Az elmúlt hosszabb időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Nyolc év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat az info@drbarnaandrea.hu emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: info@drbarnaandrea.hu
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

A válás mindkét félnek nehéz: annak is, aki a döntést hozta...

Ritkán fordul elő, hogy a válásra úgy kerül sor, hogy mindkét fél így döntött, egyetértésben, és egyikükben sincs csalódottság vagy fájdalom. A legtöbb esetben a szakításról egyikük dönt, a másik pedig még úgy gondolja, hogy lenne esély a javításra.

Az, aki maradna, aki még úgy látja, hogy szeretne a másikkal lenni és tenni a kapcsolatért, nagyon nehéz helyzetben van: ez egyértelmű és mindenki számára elfogadott. De a döntést meghozó fél érzéseiről kevés szó esik.

Mediátorként az a feladatunk, hogy objektíven, ítélkezés és állásfoglalás nélkül segítsük mindkét felet abban, hogy amit szeretnének, ami nekik jó, az úgy valósulhasson meg, hogy minél kevesebb fájdalmat okozzon a másiknak, békébe kerüljenek egymással és adott esetben így tudjanak elválni. Ha már válásról van szó, akkor az a lehető legkönnyebb és leginkább fájdalommentes legyen tehát.

A mediátori munka során gyakran van szükség arra, hogy felszínre hozzuk a valódi érzéseket és segítsünk tisztázni: mit akar valójában az egyik és mit a másik fél. Sokszor ugyanis ez sem teljesen egyértelmű. A mediáció így aztán - azzal, hogy segít tisztába kerülni a valódi érzésekkel és megfogalmazni a célt - felgyorsítja a folyamatokat: ha a kapcsolat javítása a cél akkor azt, de ha kiderül, hogy az egyik félnél egyértelműen a válás a cél, akkor a mediáció ezt a folyamatot fogja felgyorsítani. És egyben segíteni: a mediátor a döntést meghozó felet és a döntést "elszenvedő" felet egyaránt kíséri saját érzéseinek feldolgozása során.

Az talán egyértelmű, hogy azt, akit "elhagynak", hogyan és miért kell segíteni. A válás neki nyíltan és egyértelműen veszteség, gyász (szinte nehezebb gyász, mint egy haláleset, hiszen a másik él és nap mint nap kapcsolatban vagyunk vele). Ebben a veszteségélményben a csalódott fél mellett ott állnak a barátok, a vígasztalók és megélheti, hogy van támasza a bajban. A döntést elszenvedő fél a válást gyakran úgy éli meg, mint egy sorscsapást, ahol a másik átverte, kihasználta, rútul bánt vele. És van amikor ez így is van többé kevésbé. De minden esetben érdemes - ha nem is az első napon - elgondolkodni azon: én mit tettem hozzá ahhoz, hogy így alakult? Mi az én felelősségem? Ha a teljes felelősséget a másikra hárítjuk, elesünk attól a lehetőségtől, hogy tanuljunk az egészből és legközelebb másképp alakuljon. Legközelebb többet tegyünk a kapcsolatért, jobban odafigyeljünk, de legalábbis "jobban válasszunk" - ha eddig a gondolatig tudunk csak eljutni már az is egy nagy lépés. Az elején persze senki nem gondol a jövőre, egyszerűen csak a fájdalmat érzi. De a fájdalom - ha elengedjük és nem dédelgetjük gyűlölködéssel és sértettséggel - lassacskán elmúlik és eljön az ideje annak is, hogy kicsit magunkba nézzünk.

Mi történik eközben azzal, aki a döntést hozta? Nehéz lelki folyamatokon megy át ő is - hacsak nem hárítja az egészet és látszólag éli világát, mert így tudja felolgozni ami történik. A hárítás - mondani sem kell - nagyon gyakori és a csalódott félnek szinte ez fáj a legjobban: "milyen érzéketlen, nem is szeretett soha ha most így tud viselkedni". Valójában a legtöbb esetben emögött az áll, hogy a szakítást kezdeményező fél nem szívtelen és érzéketlen, csak gyakran elhárítja saját érzéseit, így tudja végigvinni a döntést amit meghozott, aminek viszont - szintén a legtöbb esetben - komolyabb oka van annál, mint a felelőtlenség és a szívtelenség. Döntést hozni nagyon nehéz. Könnyű erre azt mondani, hogy mindig lehet valamit tenni és miért nem próbálja meg a szakítás helyett a javítást, miért lép ki a másik a kapcsolatból. Nyilván van olyan helyzet vagy olyan ember is, aki pillanatok alatt dönt és a könnyebb utat választja. De sokan vannak, akik nehéz folyamatokon mennek át, mire döntésre jutnak - a csalódott fél ebből azonban csak a döntést, a szakítást látja. Hogy őt el tudta hagyni az, akit ő szeret.

Hogyan tud segíteni a mediátor? Azon kívül, hogy a válás jogi részének meggyorsításával az elszakadás folyamatát békésebbé és könnyebbé teszi? Azzal segít, ha mindkét felet - és ezért alakítom úgy a mediációs eljárás folyamatát, hogy külön-külön beszélgetések során találkozom a felekkel - tehát mindkét felet támogatja abban a folyamatban, amin átmegy. Ha abban kell támogatás, hogy az elhagyatottság veszteségélményét feldolgozzuk, akkor abban. Ha a döntéssel járó felelősségérzet vagy bűntudat kezelésében kell támogatás, akkor abban. Ha "egyszerűen csak" az új önálló élet, az új identitás kialakításában, akkor abban. Feladata ez a mediátornak? Hiszen ezekre a célokra külön szakemberek (pszichológusok) vannak, akik személyesen segítenek a nehéz élethelyzetekben! És mégis feladata a mediátornak. Nyilván ha súlyos a teher és komoly feldolgozási folyamatra van szükség, akkor külön szakemberhez kell fordulni. A legtöbb esetben azonban elég egy támogató külső személy, a mediátor, aki nem "megy mélyre", nem boncolgatja a személyiség rétegeit, egyszerűen csak gyakorlatias és empatikus támogatást nyújt: szakszerűen végigkíséri mindkét felet azon a folyamaton, amit egy válás jelent. Eközben közelíti is a feleket egymáshoz abban az értelemben, hogy a másik érzéseit, szempontjait is felvázolja, érzékelteti: hogy ne haragudjunk egymásra, hanem értsük meg egymást. A harag ugyanis - bármelyik oldalon is állunk, döntést hozók vagy döntést elszenvedők vagyunk - valójában a helyzetnek szól, a meghiúsult várakozásoknak és összedőlt reményeknek szól. Ezt vetítjük gyakran egymásra. Mert úgy könyebb.

Mediátorként abban segítek, hogy a "könnyebb"-séget ne konfliktusok keltésével és fenntartásával érjük el, hanem lássuk át mi történik bennünk, mi történik a másikban és nézzünk szembe a helyzettel úgy, ahogy van. A feldolgozatlan érzelmek, a harag lehet ugyanis az egyetlen akadálya annak, hogy közös megegyezéssel, békében, nyugalomban váljunk meg egymástól...

e-mail icon Facebook icon