Dr. Barna Andrea

Hírek

Honlapom 2024. őszén megújul, szeretettel várom az új honlapon is. Kellemes nyári pihenést kívánok!

barna.andrea.pszi@gmail.com      70-9423236


Tisztelt olvasóim, 2024/25-ben a Közép-Európai Mediációs Intézet KEMI Mentor képzésén veszek részt, amellyel a legmagasabb  szintű szakmai szervezet tagjaként további speciális ismereteket szerzek majd.


Kedves érdeklődők, örömmel osztom meg, hogy 2023. júniusában a KRE pszichológia szakán viselkedéselemző diplomát szereztem, tanulmányaimat a Debreceni Egyetem mesterszakán folytatom. Jogász és kommunikációs végzettségeim mellett pszichológiai szaktudasomat is a legmagasabb szintre szeretném emelni ügyfeleim még jobb támogatása érdekében.


Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással: 70-942-32-36

Emailben: barna.andrea.pszi@gmail.com


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt, többek között pszichológia alapszakos diplomát szereztem. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Közel 10 év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat a barna.andrea.pszi@gmail.com emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: barna.andrea.pszi@gmail.com
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Milyen hosszú a mediációs folyamat?

A hozzám fordulók gyakran teszik fel a kérdést: milyen hosszú folyamatra kell számítaniuk, ha mediátor segítségével szeretnének közös megegyezésre jutni a válás kérdéseivel kapcsolatban? Milyen "gyorsan" tudok segíteni, ha gondok vannak a kapcsolatban és meg szeretnék oldani a problémáikat? Mennyi időt vesz tehát igénybe egy mediációs folyamat?

A válasz sokrétű és nem általánosítható. Ami biztos: néhány hét vagy hónap a maximum, amire gondolni kell - legyen szó párkapcsolati vagy válási mediációról.

Lássuk mitől függ a mediáció hossza. Ehhez tudni kell, hogy a mediáció első lépése mindenképpen az, hogy meghatározzuk, mi az a közös cél, amelyben a felek egyetértenek. Gyakorlatilag az első kérdés az: válni szeretnének, vagy párkapcsolati mediációt.

Ha a felek szándéka egyértelműen párkapcsolati mediáció, vagy egyértelműen a válás, akkor a mediációs folyamat rövidebb.

Van, amikor ebben sincs egyetértés, vagy az egyik/másik fél maga sem tudja, mit tegyen. Ilyenkor a folyamat első része annak az előkészítése, hogy legyen tiszta mindkét fél szándéka és kialakuljon a közös cél.  A mediátor feladata az, hogy a - gyakran konfliktusos helyzetben - segítsen tisztázni mindenkinek a saját szándékait és lehetőség szerint közelíteni a célokat. Ha ez nem lehetséges, az egyik fél válni akar, a másikuk nem, akkor mediációra, azaz a törvény által "közvetítői eljárásnak" nevezett szakaszra sor sem kerülhet, hiszen nincs közös cél, amelynek elérése felé elinduljunk. Ilyenkor sajnos csak a bírósági út áll nyitva, hiszen a bíróság az egyik fél kérelmére is felbontja a házasságot.

Előfordul, hogy a válási szándék segélykiáltás: azzal keresnek meg, hogy "Nem tudom mit tegyek! Szeretnék tájékozódni a válásról!". Ilyenkor természetesen nem válási mediációra, hanem az előkészítő egyéni ülés(ek) után esetleg párkapcsolati mediációra kerül sor.

Milyen hosszú a párkapcsolati mediáció?

A párkapcsolati mediáció hossza nagyon erősen függ attól, hogy mekkora a felek elkötelezettsége a kapcsolat iránt, illetve milyen erős a szándékuk a változásra, a változtatásra. Ha a konfliktusok, az eltávolodás kezdeti időszakában, azaz még időben keresnek meg, akkor jóval rövidebb a párkapcsolati mediáció, mert kevesebb a következményes sérülés mindenkiben, még nem mélyültek el a problémák. Ilyenkor - főként, ha mindketten változásra nyitott személyiségek - rövid, gyakorlatias párkapcsolati mediáció folyik, ahol hamar megoldásokat lehet találni. Ha a kapcsolatot nehéz külső körülmények terhelik, vagy nehéz, egyéni problémái vannak egyik vagy másik félnek, akkor hosszabb folyamatra van szükség: több egyéni beszélgetésre vagy több - esetleg hosszabb idő elteltével tartott - mediációs ülésre. Ez a ritkább, a párkapcsolati mediációban a leggyakrabban néhány (akár egy-két) egyéni beszélgetés és az azt követő mediációs ülés új lendületet és nagy felismeréseket ad, amely elég ahhoz, onnantól maguk tegyenek magukért.

A párkapcsolati mediáció hossza tehát függ a felek elkötelezettségtől a kapcsolat iránt, mindkettejük hozzáállásától a változtatásokhoz, és természetesen a kialakult problémák jellegétől (nem mindegy, hogy kommunikációs problémákról, régóta fennálló játszmákról, sok rejtett okról van-e szó). Az első, hogy tisztába jöjjünk a kapcsolat nehézségei mögött álló okokkal, de ezután jön csak a neheze: a változtatás. Nagyon szép feladat segíteni ebben és látni azt, hogy felismerve saját részüket és megértve a másikat, hogyan változnak az emberek és hogyan tudnak egy egészen más minőségű kapcsolatot építeni és vigyázni rá.

Sajnos van, amikor minden segítség és elszántság mellett sem sikerül: előfordult már az is, hogy korábban párkapcsolati mediáción részt vett ügyfelek tértek vissza hozzám sok hónap vagy esetleg év elteltével válási szándékukkal. Ezt mindig szomorúan látom, hiszen sok munkájuk volt benne, hogy megoldást találjanak, de tudomásul kell sajnos venni azt is, ha nem megy. Ilyenkor marad a válási mediáció. De azok, akik megpróbálták, akik végighaladtak ezen folyamaton, még ha az sikertelen volt is, már biztosan elkerülik a fájdalmas bírósági pereskedést és megegyeznek.

Mennyi időt vesz igénybe a válási mediáció?

A válási mediáció hossza leginkább attól függ, hogy a törvény által előírt kérdésekben mennyire távoli a felek álláspontja. Az a tapasztalatom, hogy ha érzelmileg lezárták a kapcsolatot, akkor a gyakorlati kérdésekben könnyebben kialakítható a közös álláspont. A konfliktusos válási helyzetek hátterében fel nem dolgozott érzelmek állnak. Ilyenkor a feldolgozás időigénye az, ami növeli a mediációs folyamat hosszát.

Ha válási mediációról van szó, szinte minden eset más. Vannak, akik gyakorlatilag kész közös válaszokkal keresnek meg, ilyenkor voltaképpen a megállapodás írásba foglalására, a szükséges iratok elkészítésére, a válással kapcsolatos ügyintézés menetének ismertetésére van szükség. Az ilyen mediáció rövid: egy-egy előkészítő beszélgetés (vagy akár rögtön közös találkozás) után írásba foglaljuk, megfelelő formában véglegesítjük a megállapodásukat. Máskor hónapokig, vagy még tovább tart a folyamat: ennek során a felek egymás között is egyeztetnek, hónapok múlva esetleg újra felkeresnek (mert elakadtak valamiben), aztán ismét egymással rendezik dolgaikat. Mediátorként mindig ott és annyiban segítek, amire szükség van: sokszor egy kezdeti támogatás, a szükséges információk átadása után maguk haladnak tovább a megoldás felé, "házon belül" jutnak el az érzelmek feldolgozásáig és a közös megegyezésig. Ha erre van szükség (időre), akkor így jó - a törvényszöveg szerinti válási mediáció ilyenkor csak a folyamat vége felé indul valójában. Nem lehet általánosítani: a gyakorlati helyzetek összetettségén túl valójában az érzelmi feldolgozás időigénye az, ami meghatározza a válási mediáció hosszát. (A gyakorlati nehézségekkel terhelt kapcsolatoknál hitelek vagy rendezetlen anyagi helyzet, megoldhatatlannak tűnő lakhatás nehezíti a megállapodást). 

Fontos azonban, hogy ha a válófeleknek nagy sérüléseik vannak, ha nagyon rossz a kommunikáció, ha játszmák folynak, akkor csakis a mediátoron keresztül zajló folyamatban lehet bízni: pillanatról-pillanatra elcsúszhat a megegyezés esélye és rossz irányba fordulhat az "egyezkedés". Ilyenkor kifejezetten a rajtam keresztül történő előrehaladást tanácsolom (több mediációs üléssel, egyéni beszélgetésekkel akár). A mediátor felelőssége az is, hogy a mediáció időbeli keretek között maradjon: ahogy a törvény is előírja, annak hossza legfeljebb négy hónap. Ha azt látom, hogy valamelyik fél valójában nem vesz részt, vagy ha a folyamatos újabb konfliktusok generálásával fedik el feldolgozatlan érzelmeiket és ebből nem lehet kizökkenteni őket, akkor a mediációt le kell zárni, mert valójában végtelen körforgás. Ez ritkán fordul elő, de szükséges róla szót ejteni, mert ezt is látnia kell annak, aki mediátorhoz fordul: a mediáció garancia arra, hogy a fedett folyamatok, játszmák napvilágra kerüljenek és a tiszta helyzetben mindenki döntést hozhasson (akár azt, hogy bírósághoz fordul, mert a másik együttműködése valójában nincs meg, nem akar válni).

Ahogy párkapcsolati mediációban a változás, a fejlődés a központi téma, amiben kit-kit segíteni tudok, úgy a válási mediácóban a veszteség feldolgozása az, amiben egyéni segítségre is szükség lehet, és erre a mediációban lehetőség van. Ennek időigénye nagyon egyedi, de szükséges. Hiszen ez is hozzátartozik ahhoz, hogy a kapcsolat végén mindenki számára megnyugtató közös megegyezés jöjjön létre. Számomra szép feladat egy-egy párt végigkísérni az elválás folyamatán is: segítséget nyújtani abban, hogy - ha már így alakult - feldolgozzák a veszteséget, megtalálják egymással a közös hangot, és mindketten megerősödve, tanulva a hibákból élhessenek boldogabban - gyermekeik érdekében együttműködve, kölcsönösen tisztelve egymást.

e-mail icon Facebook icon