Dr. Barna Andrea

Hírek

Tisztelt érdeklődők! 2023. március 1-től ismét várok minden válással kapcsolatos kérdést, megkeresést, időpontfoglalást egyéni tanácsadásra vagy mediációra. Időpont sms-ben is kérhető, azonnali visszaigazolással hétfői, szerdai és csütörtöki napokon 8.30 és 15.30 közötti időszakra, tel: 70-942-32-36


Kedves olvasóim, az elmúlt időszakban a feltöltődésre helyeztem a hangsúlyt, átmenetileg nem vállaltam megbízásokat, képzéseken vettem részt. Azt gondolom, hogy segítőként különösen fontos rendszeresen "szünetet tartani", belülről is építkezni, töltődni ahhoz, hogy minden megkeresésnél teljes szívvel forduljak ügyfeleimhez, a rutin kizárólag a szakmai tudás mélységében jelentkezzen. Nyolc év telt el Mediációs Irodám indulása óta, most tehát rekreációs szabadságom után hamarosan megújult honlap-tartalommal és aktívabb közösségi média jelenléttel jelentkezem majd, hogy az érdeklődők minél több hasznos információhoz juthassanak nálam a mediáció témakörében. Kérdéseiket, témajavaslataikat az info@drbarnaandrea.hu emailcímen várom!


2020. márciusától term.gy. és eü. alapképzésen vettem részt, amelyet sikeres vizsgák követtek. A gyakorlati oklevél megszerzésével a módszerrel kapcsolatos tanulmányaim megkezdése után hat évvel, 2021 nyarán, hivatalosan is kineziológus végzettséget szerzek. A képzés szemléletformáló: a közös megegyezések létrehozását lelki oldalról segíti; előmozdítja az emberi működés és viszonyok még jobb elméleti ismeretét. Emellett 2020. ősze óta a Károli Gáspár Református Egyetem BA pszichológus-hallgatója vagyok, szintén abból a célból, hogy még több ismerettel, hatékonyan segíthessem a hozzám fordulókat. Az elmúlt egy évben továbbá négy mediációs továbbképzésen és konferencián vettem részt.


2018. szeptemberében az International Center or Nonviolent Communication által szervezett Erőszakmentes kommunikáció tréningen vettem részt. Köszönöm a kapott tudást, szemléletet Rambala Éva trénernek!


Öt év gyakorlati munka után, 2018. márciusában - két további továbbképzés teljesítésével - a következő öt évre vonatkozóan is nyilvántartott mediátor lettem, így friss elméleti és hosszú évek gyakorlati tapasztalatával várom tisztelt ügyfeleimet továbbra is.


Kedves ügyfeleim és honlap-látogatók, elfoglaltságom esetén időpontegyeztetés (és visszahívás kérése) sms-ben a 70-9423236 telefonszámon lehetséges.


Tájékoztatom Önöket, hogy aktuális (őszi/téli/tavaszi/nyári) szabadságom, valamint továbbképzések ideje alatt a válaszadási idő hosszabb lehet, emiatt megértésüket és türelmüket előre is köszönöm!


Tisztelt érdeklődők: 2016. április 28. - május 1. között kineziológiai továbbképzésen veszek részt, ezért ebben az időszakban hívást nem tudok fogadni, sms-ben azonban ezidő alatt is elérhető leszek.


Tájékoztatom kedves ügyfeleimet és az érdeklődőket, hogy a Mediációs Iroda 2015. június 1-jétől könnyebben megközelíthető helyre költözött. Az új cím: XIV. kerület, Várna utca 12-14.

Az új irodahelyiségben továbbra is várom mindazokat, akik szeretnék válásukat közös nevezőre jutva, megnyugtató módon megegyezve lebonyolítani, vagy kapcsolatukat rendbe hozni.


Új írásom a blogban a párterápia létjogosultságáról szól: érdemes "kibírhatóvá" tenni a kapcsolatot? Vagy inkább lépjünk? (2015. március 25.)


2014. március 15-én hatályba lépett az új polgári törvénykönyv, amely a válásokra vonatkozóan is hozott jogi változásokat: áttekintés a blogban.


Örömmel tájékoztatom kedves ügyfeleimet, hogy néhány hete, 2013. december 8-án átvehettem az egy éves NLP-NLPt gyakorlati kommunikációs tanfolyam elvégzését igazoló oklevelemet. Remélem, hogy ezzel az újabb képesítéssel és szélesebb körű tudással még hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulókat kapcsolatuk javításában, vagy békés lezárásában.


2013. decemberében a legolvasottabb blogbejegyzés: "Másképp gondolkodnak a férfiak és másképp a nők" a férfi-női gondolkodás különbségeiről...


Az Iroda 2013. október 1-jétől a XIII. kerület Petneházy utcában működik. Szeretettel várom ügyfeleimet az új honlap mellett új irodámban is!

Kapcsolat

Hívjon: 70-942-32-36

Írjon: info@drbarnaandrea.hu
Keressen a facebook-on:
Dr. Barna Andrea Mediációs Iroda

Legfrissebb bejegyzés

A párkapcsolat és a szülők

A jól működő párkapcsolat két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ahogy mondani szokták: akkor jó, ha "H" betőt formáz, nem két egymásra támaszkodó szárból álló "A" betűt. Hogyan kapcsolódik ez a szülők...

Felmerülő kérdések

Mikor forduljunk a mediátorhoz?
Ha probléma merült fel a kapcsolatban, célszerű minél előbb mediátorhoz fordulni, mielőtt a konfliktus teljesen elmérgesedne. Általában annál nagyobb az esély a vita békés megoldására, minél korábbi szakaszban kezdődik a mediáció. Ahogy a konfliktus kiéleződik, egyre több a sérelem, egyre inkább eltávolodnak a felek.
Sokszor ha megpróbálják megbeszélni a dolgot "ajtócsapkodás" lesz a vége, régi sérelmeket vágnak egymás fejéhez és mindketten úgy érzik: itt már nem lehet és nem is érdemes megoldást keresni.

Ha viszont nem beszélnek egymással a problémáról, akkor csak gyűlik, gyűlik a feszültség, miközben egyre nő a távolság. Mindkét fél - nem tudatosan, de - igyekszik "támogatókat" szerezni a maga igazához, tanácsot kér a barátaitól, családtagjaitól, akik természetesen mellé állnak. Ebben a fázisban már sokkal nehezebb a konfliktuskezelés, kimozdítani az embert és megláttatni vele a másik fél szempontjait...

Sok kapcsolatban a problémák oda vezetnek, hogy valamelyik fél külső kapcsolatot keres. Ez mindkettejüknek megterhelő: a bújkálás, az őszinteség hiánya egyik oldalon, a bizalom megrendülése a másik oldalon, egyaránt nagy teher. Célszerű ilyenkor is minél előbb mediátorhoz fordulni, és nem feltétlenül azért, hogy a kapcsolatot feltétlenül megmentsük, hanem hogy elkerülhető legyen ez a teher mindkettejük számára.
Javasolt tehát mielőbb mediátorhoz fordulni, mert a mediáció során a vita meghatározott keretek között marad, így sokkal nagyobb az esély a megoldásra. A felek nézeteltérését a mediátor objektíven kezeli és segít abban is, hogy mindketten mintegy "külső szemmel" lássanak rá a problémára.

És ha a válás már folyamatban van? Előfordulhat, hogy a válása már folyamatban van, amikor hall a mediáció lehetőségéről. A folyamatban lévő válást a mediációval felgyorsíthatjuk: további időt és költségeket megspórolva a közösen kialakított megállapodással lezárhatjuk. Csak szándék kérdése, és ha gyermekek is vannak, akkor egy próbát feltétlenül megér.

Miért működik a mediáció?
A mediáció nagy előnye, hogy a felek vitája, azaz a megegyezés folyamata szabályozott keretek között zajlik. A mediátor jelenléte és az, hogy a beszélgetést mederben tartja, oda vezet, hogy a vita nem válik személyeskedéssé, az indulatok nem szabadulnak el. A mediátor által biztosított keretek, "játékszabályok" segítik, hogy hatékony, érdemi párbeszéd alakuljon ki. Így könnyebb és gyorsabb a megegyezés.

Miért kell mediátor, ha megegyezhetünk a válásban egymás között is?
A mediáció során létrejövő megállapodás hivatalos irat, szemben azzal, ha a felek mediátor nélkül, egymás közt állapodnak meg. Válás esetén tehát ezt az aláírt megállapodást csak be kell adni a bíróságra. A bíróság elfogadja és a házasságot felbontja. Mivel a mediátor a szükséges papírokat (pl. keresetlevél) szintén elkészíti, nincs szükség ügyvédre, amivel jelentős költségeket lehet megtakarítani.

Mit tegyek, ha a másik fél nem szeretne mediátorhoz fordulni?
Előfordul, hogy a másik fél nem szeretne mediátorhoz fordulni: vagy azért, mert szerinte önállóan is meg tudják oldani a konfliktust, vagy azért, mert inkább bíróságra menne, ügyvédet fogadna. Esetleg nem ismeri a mediációt és ezért nem bízik benne. A mediáció önkéntes és csak akkor működik, ha mindkét fél elkötelezett a megegyezés iránt. Ha a másik fél nem közreműködő, akkor erőltetni nem lehet. Azonban ha az ismeret hiánya az oka ennek, akkor az könnyen orvosolható: ma már számos helyen lehet olvasni a mediációról, annak előnyeiről  és arról, hogy miben különbözik a bírósági úttól vagy a párterápiától.

Mit tegyek, ha a másik fél mediációt szeretne, de én bizonytalan vagyok ebben?
Javasolom, hogy tájékozódjon a mediációról általában, vagy vesse fel kétségeit akár ">telefonos, e-mailes megkereséssel, akár tanácsadás keretében, hogy segíthessek a döntésben.

A mediátor mindenképpen meg akarja menteni a kapcsolatot?
Nem. A mediátor célja az, hogy a felek olyan megegyezésre jussanak, amely mindkettejüknek elfogadható és jó. Természetesen sokszor elhangzik, hogy a család egyben maradása fontos, hogy a gyerekeknek milyen nagy teher egy válás. Azonban azt gondolom, hogy egy rossz kapcsolat többet árt a gyerekeknek, mint egy békés, rendezett válás. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy a gyerekeinknek milyen "példát" mutatunk: nyílt, őszinte, hibáinkat is felvállaló hozzáállást, vagy titkokkal és feszültségekkel teli "az életet el kell viselni" mentalitást sugárzunk feléjük. A családállítást is jól ismerő coachként azt vallom: ha önmagunk vagyunk, akkor gyermekeink is önmaguk lesznek és nem kell a mi terheinket viselniük.

Ha a kapcsolat már nem működik, van amikor a válás a legjobb megoldás. De az nem mindegy, hogy milyen válás: ha közös megegyezésen alapuló, az érzelmeket is lezáró a válás, akkor nagyon jó az esélye a további megfelelő együttműködésnek. És ez az, ami megnyugtató mindkét félnek. Ha mediációban vesznek részt, biztosak lehetnek abban, hogy megtettek mindent a kapcsolatért, amit lehetett. Ha ennek ellenére válás következik, akkor az már valóban megalapozott döntés lesz, nem hirtelen felindulás, amelyet megbánhatunk.

Hogyan készüljek fel a mediációra?
A mediáció előtt nincs szükség különösebb felkészülésre. A folyamat során sok változás történik majd, új hatások érnek, új gondolatok keletkeznek. A mediáció egyéni beszélgetésekkel kezdődik, amelyek segítenek abban, hogy közeledjenek az álláspontok, illetve gyakran alakítják is a korábbi álláspontokat azzal, hogy új fénybe helyezik a kapcsolatot vagy a problémát. A mediációs ülés azután felkészülést igényel majd, de erről az egyéni beszélgetések során esik szó: nem általánosítható, hogy mennyiben kell felkészülni, milyen kérdéseket kell átgondolni.

Milyen hosszú a mediáció?

A mediációs folyamat hosszáról - elsősorban azért, mert nem általánosítható, így hosszabb kifejtést igényel - a blogban olvashat (a bejegyzés eléréséhez kattintson ide).

És ha még nem tudom valójában mit akarok?
Ha felmerül a válás gondolata, de még nem biztos abban, hogy valóban válni szeretne vagy inkább megjavítaná a kapcsolatot, a mediáció során ez tisztázódni fog. Az egyéni beszélgetések segítenek "külső szemmel", higgadtan átlátni a helyzetet. Ez segít mérlegelni és segít a döntést meghozni. Elképzelhető, hogy a bizonytalanság arra is vonatkozik, hogy egyáltalán bevonjam-e a másikat a kétségeimbe és forduljunk-e együtt mediátorhoz. Ebben az esetben tanácsadással tudok segíteni, hogy a bizonytalanság megszűnjön. Ha a kétség abban áll, hogy ügyvédhez, vagy mediátorhoz forduljon-e, akkor e döntésben segít, ha tájékozódik a honlapon, a blogban, vagy kérdésével közvetlenül megkeres.

e-mail icon Facebook icon